Wird diese Nachricht nicht richtig dargestellt, klicken Sie bitte hier.

Bulgarien Aktuell
Бюлетин на:

Брой 29 | 11 септември 2018 | Deutsch

Актуално от ГБИТК | GTAI | Новини | Събития | Панаири | Актуално от членовете | Обяви | Интеркултурна комуникация 

Четири български стъртъпа ще представят България на Start.Up! Germany 2018

Playground Energy, Connected Bin, Tickеy и АвтоИконом са четирите български стартиращи компании, които ще представят България на международното роудшоу Start.Up! Germany 2018. Събитието ще се проведе от 7 до 12 октомври в шест германски града - Дюселдорф, Кьолн, Дортмунд, Есен, Дуисбург и Бохум.

Победителите бяха определени от жури, състоящо се от топ мениджъри на фирми членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), на специално представящо събитие на 4 септември в betahaus Sofia.

Четирите компании ще бъдат официално представени по време на конференция „Икономика 4.0“ по случай 25 години германска икономика в България, която Германо-Българската индустриално-търговска камара организира на 20 септември 2018 г. в „София Тех Парк“. На първите три компании ГБИТК осигурява парична награда.

Linkicon Повече информация

ВИП-Партньори


Актуално от ГБИТК

Представителството на Кьолнския панаир в България с Награда „Sales Partner Award 2017

Представителството на Кьолнския панаир в България бе отличено с награда за изключителни успехи в продажбите на изложбена площ за 2017 г. Събитието се състоя на 3 септември 2018 г. в Кьолн, Германия и в него взеха участие над 50 представители на панаирното дружество от целия свят. 

 „Кьолнският панаир има представители в над 100 държави. Изключително горди сме да получим това признание за четвърти път. Това показва, че дългосрочно се намираме на правилния път и нашите усилия се възнаграждават. Благодарим на всички наши партньори и клиенти, които правят всичко това възможно!“, каза Илия Тодоров, представител на Кьолнския панаир в България.

Linkicon Повече информация

25 години германска икономика в България

Преди четвърт век, през март 1993 г., в България е основано Представителството на германската икономика в България (RDW). Оттогава много германски компании откриха България като място за бизнес, намериха нови търговски партньори или стартираха производство.

Днес Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) наброява повече от 550 фирми членове и работи активно за задълбочаване на двустранните икономически отношения.

На 20 септември 2018 г. от 16:00 часа в „София Тех Парк“ ще празнуваме нашата 25-годишна история с Вас - членове, партньори, приятели. Очаква Ви един вълнуващ дигитален форум на тема „Икономика 4.0“. Заедно с Вас и нашите гост-лектори от Германия и България ще отправим поглед към предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред производството, конкурентноспособността, образованието и работните места. Ще се радваме да бъдете наши гости на официалния вечерен прием от 19:00 ч.

Актуалната програма и по-подробна информация, както и възможностите да представите Вашата компания в рамките на събитието, ще намерите тук. Може да заявите Вашето участие до 18.09.2018 г. онлайн тук

 SAVE THE DATE: 19-и Бал на германската икономика

Балът на Германската икономика e утвърдена традиция в България. Отлична нетуъркинг платформа и възможности за бизнес контакти, съчетани със завладяваща шоу програма, специално подбрано гурме меню, поднесено в изящна обстановка, и разбира се на първо място Вие, нашите скъпи гости. Всичко това от 18 години е добре познато на членовете, съмишлениците и приятелите на ГБИТК.

Тази година събитието ще се проведе на 27 октомври 2018 г. (събота) в Либхер-Хаусгерете Марица. За първи път в историята си балът ще се състои в гр. Пловдив в навечерието на предстоящото домакинство на града като Европейска столица на културата 2019 г.
Както всяка година, с част от приходите ще бъдат подкрепени благородни каузи.

19-ят Бал на Германската икономика в България ще се проведе под патронажа на посланикa на Федерална република Германия в България Н. Пр. Херберт Салбер.

Генерален партньор на 19-ия Бал на Германската икономика е „САП България“.

Очаквайте скоро официална покана за събитието и възможностите за представяне на Вашата компания.

Курсове по немски език
Запишете се за специализираните курсове по немски език на Германо-Българската индустриално-търговска камара за есента на 2018 г.:
- Икономически немски в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас
- Юридически немски в град София
Продължителност: 29 септември - 15 декември 2018 г.
Курсовете ще се провеждат в събота.
Ще се радваме на Вашето участие!
Linkicon Повече информация

Germany Trade & Invest

Инвестициите и частното потребление насърчават икономическия ръст в България

Българската икономика продължава да се развива положително. Частното потребление и покачващите се инвестиции насърчават растежа. Подкрепа идва и от засиленото прилагане на проекти, финансирани с евросредства от програмния период 2014-2020. Продължаващото свиване на населението обаче ще създава главоболия, пише държавната агенция за икономическо развитие на Германия Germany Trade & Invest (GTAI) в своя редовен доклад за икономическите перспективи на България. Политическите усилия са насочени към въвеждане на еворото и в средата на юли беше подадено официално искането за влизане в т.нар. чакална за еврозоната (ERM II). Последният доклад на Европейската комисия (ЕК) за конвергенцията отново посочи напредъка при покриването на формалните критерии. Все още обаче има значителни структурни и институционални предизвикателства. За да се преодолее в обозримото бъдеще пропастта в благосъстоянието между България, от една страна, и ЕС и еврозоната, от друга, икономическият ръст въобще няма да бъде достатъчен.

GTAI публикува през лятото и доклада си за развитието на отделни браншове в България. Добрата конюнктура в страната и чужбина позволява на различните сектори да продължават да процъфтяват. Финансираните от ЕС проекти насърчават инвестициите и в частния сектор, като от това ползва извлича машиностроенето. Строителството записва широко базирани ръстове, а преките чуждестранни инвестиции подсилват производството на части за автомобилната индустрия. Растящите доходи насърчават пазара на хранителни продукти, а земеделието има потенциал за развитие.

Новини

06.09.2018 | Бизнес
NEPI Rockcastle ще инвестира 141 млн. евро в новия си мол в Пловдив
Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle ще инвестира 141 млн. евро в изграждането на мол в центъра на Пловдив, съобщава вестник „Капитал. Новият мол се очаква да заработи след две години и да добави близо 60 хил. кв.м отдаваема площ на пазара на търговски имоти в града. Това е третият голям проект на инвеститора в страната, след като миналото лято компанията придоби софийските „Сердика център и Paradise Center.
10.09.2018 | Столица
Столична община обяви тръжна процедура 116,7 млн. лева за ремонти и поддържка на улици
Столична община обяви тръжна процедура на стойност 116,7 млн. лева за ремонти и поддържка на улиците в столицата, съобщава SeeNews. Става дума за 4-годишни договори, а самият търг е разделен на седем лота. Една компания може да подава оферти само за един лот. Най-важно при оценяването ще е цената, която формира 80% от крайната оценка. Техническите критерии имат 20% тежест. Крайният срок за подаване на документи е 10 октомври.
07.09.2018 | Икономика
Българската икономика расте с 3,4% през второто тримесечие
През второто тримесечие на 2018 г. икономиката на България е нараснала с 3,4% спрямо същия период на миналата година, съобщава Investor.bg. Данните на Националния статистически институт (НСИ) потвърждават, че брутният вътрешен продукт (БВП) през периода април-юни отбелязва растеж с 0,8% спрямо първото тримесечие на тази година. По текущи цени брутният вътрешен продукт в края на юни е 25,913 млрд. лв., а преизчислен в евро - 13,249 млрд.
07.09.2018 | Животновъдство
Ситуацията с африканската чума по свинете е „повече от критична
Ситуацията с африканската чума по свинете е повече от критична, заяви заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, цитиран от DarikNews.bg. Засега в България е потвърдено огнище на чума по свинете само в провадийското село Тутраканци. Там десетки прасета бяха евтаназирани. В близкия до Русе румънски град Гюргево обаче има заразени животни. В същото време Русия забрани вноса на български прасета и свинско месо.

Събития

12-14.09.2018 | Бизнес срещи 
Българска делегация в Котбус, Германия
20.09.2018 | Конференция 
25 години германска икономика в България
29.09-15.12.2018 | Специализирани курсове
Курс по икономически немски и юридически немски
09.10.2018 | Семинар
Матрица за управление на културата
09-10.10.2018 | Семинар
Международни продажби
07-12.10.2018 | Нетуъркинг 
Start.Up! Germany 2018
25.10.2018 | Нетуъркинг 
Германо-български кариерен форум в Берлин
29.11.2018 | Нетуъркинг 
Германо-български кариерен форум във Франкфурт на Майн

Всички събития

Календар на панаирите

Повече информация

Актуално от членовете

Представяне на нови членове
Компания: Свободна зона - Русе“ ЕАД
Управител: Димитър Недялков
Обхват на услугите на компанията:
- Дружеството предлага открити и закрити индустриални и складови площи;
- Извършва претоварни операции;
- Има собствени жп и шосейни пътища;
- Разполага с отлична техническа материална база;
- Предоставя комплексни услуги на едно гише: изготвяне на митнически и транспортни документи, издаване и заверка на сертификати за произход, бюро за обслужване на превозвачи БОП-47 към ИА „Автомобилна администрация“, митнически пункт BG004000
1.
Защо членството в организация като Германо-Българската индустриално-търговска камара е важно за Вас?
ДН: Като член на Германо-Българската индустриално-търговска камара „Свободна зона – Русе“ ЕАД е част от международна бизнес общност. Фирмените ни данни бяха публикувани в Годишника на Камарата, което повишава нашата популярност. Благодарение на различни събития ние получаваме достъп до актуална информация относно възможностите за бизнес и тенденциите в различните браншове и търговията. ГБИТК дава възможност на членовете да разширят знанията си по културни, правни и икономически теми.
2. Как оценявате актуалното състояние на Вашия бранш в България, респ. в Германия? 
ДН: Дружеството е един от най-добре развитите логистични и индустриални центрове в региона. Това се дължи на отличната локация, производствени, складови и офис площи, наличие на митнически пункт и бюро за обслужване на превозвачите. Възможността за бързо и гъвкаво приспособяване на услугите ни към специфичните нужди на отделния клиент прави дружеството предпочитан бизнес партньор. Имаме разработен проект за изграждане на интермодален терминал, което отваря нови врати за логистичния бизнес у нас.
3. Кои са най-важните Ви проекти за следващите месеци?
ДН: Амбициите ни са да отговорим на новите изисквания и стандарти, както и към насърчаване на иновациите и инвестициите. Добавяме допълнителни складови и производствени площи и изграждаме нови, по-модерни помещения на вече съществуващите територии. Започва основен ремонт на част от складовата база на дружеството. „Свободна зона – Русе“ ЕАД продължава успешното си развитие и търси възможности и иновации чрез нови бизнес партньори.

PwC Mini MBA: Стойността на знанието

Стартираме на 28 септември 2018 г. Местата са ограничени. Регистрирайте се сега!
Академията на PwC стартира 9-ото издание на Mini MBA програмата.

• Какво представлява Mini MBA програмата?
- Фокус върху най-важните бизнес умения
- 9 семинара (100 учебни часа),
които представят успешни стратегии и примери от практиката
- Език: английски
За кого е подходяща програмата?
- Мениджъри на всички нива в големи компании
- Предприемачи
Предимства на програмата:
- Представя най-важното от академичните MBA програми, като акцентира върху практическата, а не само върху теоретичната страна
- Гъвкави учебни часове, съобразени с работната заетост
- Международни лектори
- Перфектна възможност за придобиване на нови контакти и обмяна на знания чрез алумни мрежата на Mini MBA.

Linkicon Повече информация

Обяви

Германско предприятие търси фирми в България за монтаж на модули от метални и/или пластмасови части

Съвети за интеркултурна комуникация

Емоции и езика на тялото

Експресивното изразяване на чувства, независимо дали са положителни или отрицателни, се смята за неуместно в бизнеса в Германия. Ако не сте в състояние да владеете емоциите си, как ще контролирате работата, служителите или фирмата си. Агресивното държание също е признак на непрофесионализъм и не се приема добре.

Немците са по-сдържани от българите в използването на жестове. Те се уповават основно на думите за предаването на информация. Интензивното жестикулиране може да разсее събеседника. Освен това някои жестове имат различно значение в отделните култури, което може да доведе до недоразумения. Най-показателен е примерът, че от гледна точка на немците българите клатят глава за „да“ и кимат за „не“, което е обратно на общоприетите в Германия жестове за изразяване на съгласие и несъгласие.

Силата на говорене в Германия обикновено е по-ниска от обичайната за България. Добре е да се вслушате в събеседника си и да се опитате да се напаснете на стила му на говорене.

Евгения Вебер - Интеркултурен треньор и консултант

Контакти 

Гергана Генова
Връзки с обществеността
ГБИТК

 E-mail
Радина Колева
Експерт „Проекти и програми“
GTAI

 E-mail

Условията за реклама ще намерите тук!

Дейността на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Държавната агенция за икономическо развитие на Федерална република Германия (Germany Trade & Invest - GTAI) се подпомага от германското Федерално министерство на икономиката и енергетиката въз основа на решение на германския Бундестаг. Ако не искате да получавате този бюлетин, може да прекратите абонамента си тук.

Германо-Българска индустриално-търговска камара
ул. "Фредерик Жолиo-Кюри" 25 A
1113 София
България
+359 2 81630 10

Въпреки че този бюлетин е изготвен с изключителна прецизност, гаранция за верността и изчерпателността на информацията, съдържаща се в него, не може да се предостави. Ето защо издателят не носи отговорност за евентуални неточности и непълноти. Бюлетинът препраща към уебсайтове на трети страни, върху които нямаме влияние и затова не можем да носим отговорност за чуждото съдържание. Cleverreach ни предоставя следната информация за получателите на настоящия бюлетин: брой отваряния, кликвания, недоставени съобщения и отписвания. Тези статистически анализи за успеваемостта на бюлетина няма да бъдат предоставяни на трети лица или използвани за други цели.